Cu siguranță sunt mulți cei care se întreabă ce mâncăruri prefera Mihai Eminescu și cum oarea reușea să se mențină zvelt. Iată cum arăta meniul poetului!
Într-o perioadă în care chimicalele și mâncarea procesată nu prea existau, dar nici mâncarea de tip fast-food, Luceafărul României se delecta cu preparate specifice zonei Moldovei.
Cum arăta meniului junimist din 1885? La apertitiv, Eminescu mânca, exact ca în copliărie, alivenci, adică plăcinte cu mălai și brânză.
În meniul poetului erau și pârjoalele moldovenești, zeama de găină acrită cu borș și cu tăiței de casă. Ca fel principal, tochitura moldovenească era pe primul loc.
Găina de curte, tăițeii preparați în casă, borșul de vițel preparat cu varză tăiată fin și cu sfeclă, toate erau în meniul restaurantelor ieșene pe care le frecventa poetul.
Tochitura moldovenească era, totuși pe primul loc. Include carne de porc prăjită, amestecată cu un fel de cârnat de casă cu orez.
Sarmalele coapte în bostan și fierte în vin sunt și ele în meniu. O altă bucată preferată de Eminescu era tocănița de pui cu hrișcă.
Sigur că din meniu nu lipsea nici desertul numit „Poale-n Brâu”. Niște plăcinte specifice moldovenești, despre care toată lumea a auzit, din „Amintirile…” lui Ion Creangă.
Ca băuturi, poetul prefera țuica fiartă și vinul fiert, la fel vinul roșu și rose.
SURSA FOTO: boltarece.ro